GELDERLAND - De provinciale enquête over het water in Gelderland op de internetsite heeft 515 reacties opgeleverd. Een goede respons, voldoende om conclusies uit te trekken (Persbericht provincie Gelderland, 9 januari).


Gedeputeerde Staten betrokken deze conclusies bij de behandeling van de hoofdlijnennota van het nieuwe (derde) Gelderse Waterhuishoudingsplan (WHP3), dat zij in december jl. vaststelden.

Een ruime meerderheid vindt dat landbouwers goed beloond moeten worden voor waterberging op hun grond, dat schoon regenwater niet het riool in mag en dat de waterketen in overheidshanden moet blijven. Een kleine meerderheid toont zich bereid meer te betalen voor duurzaam drinkwater, schoon water in de sloot en droge voeten. Ook vindt een kleine meerderheid dat waterschappen meer op resultaten afgerekend moeten worden. De helft van de respondenten is bereid meer te betalen voor veiligheid tegen overstromingen.

Uitkomsten
De bereidheid meer te betalen voor schoon water uit de kraan en schoon water in de sloten is respectievelijk 56% en 53%. Voor veiligheid tegen overstromingen en voor droge voeten is deze bereidheid iets kleiner: 49% en 53%. Wel blijkt uit opmerkingen dat men zich afvraagt wat haalbaar is met de bestaande middelen. Ook meent men dat deze middelen efficiënter gebruikt kunnen worden dan wel dat herschikking plaats moet vinden. De stelling dat bij onvoldoende financiële middelen de ambities omlaag moeten, wordt overigens door een meerderheid (60%) niet onderschreven.

Ruim de helft van de respondenten (53%) vindt dat de provincie meer toezicht op haar waterpartners (waterschappen, gemeenten) moet houden. Een vergelijk-baar percentage (54%) onderschrijft de stelling dat de provincie de waterbeheerders moet kunnen afrekenen op de uitvoering van verregaande ideeën en plannen. In een van de opmerkingen wordt wel gesteld dat juiste voorwaarden moeten gelden om die afrekenbaarheid mogelijk te maken. Ook dient de provin-cie heldere doelen te formuleren en uitvoerende instanties voldoende te faciliteren.

Hoogwater
De provincie nam al eerder het standpunt in dat de hoogwaterproblematiek binnen de dijken moet worden opgelost. Dit standpunt werd ook als stelling geponeerd. Een meerderheid (57%) blijkt het hiermee oneens te zijn. 80% is van mening dat landbouwers die hun grond ter beschikking stellen voor waterberging, goed beloond moeten worden. De stelling dat het beter is natuurgebieden te combineren met waterberging en daar geen landbouwgebied voor te gebruiken, wordt door een kleine meerderheid (54%) niet onderschre-ven. In enkele reacties staat dat dit van geval tot geval kan verschillen: "Soms kan het in voedselrijke natuur best, soms kan het op landbouwgrond best, bijvoorbeeld buiten het groeiseizoen."

Hemelwater
Dat het zonde is "schoon" hemelwater op het riool af te voeren en dat daarom deze afvoer afgekoppeld moet worden, wordt door 78% onderschreven. Daarbij realiseert men zich de consequentie dat de eigen tuin dan als tijdelijke waterberging moet fungeren! Ook bestaat bij een meerderheid (56%) de bereidheid meer te betalen voor milieuvriendelijke productie van drinkwater.

Ten slotte onderschrijft de overgrote meerderheid (95%) de stelling dat zuivering, winning, beheer en distributie van water in overheidshanden moeten blijven.

Interactief
De enquête op internet is onderdeel van de interactieve totstandkoming van WHP3. Het plan wordt opgesteld in nauw overleg met gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties. De inspraak vindt tweede helft juni/begin juli plaats. Provinciale Staten stellen het waterhuishoudingsplan in november definitief vast.