- Gegevens
De provincie ziet met lede ogen aan dat er steeds vaker drugsafval wordt gedumpt in Noord-Holland. Dat is niet langer een Brabants probleem en ook in Zaanstad zijn vaten met chemicaliën inmiddels geen onbekend verschijnsel meer. Om burgers te wijzen op de gevaren van de dumpingen heeft de provincie een beeldverhaal samengesteld, met onder meer aandacht voor de 60 vaten die in 2023 werden achtergelaten in Assendelft. (Zaanstad Nieuws, 18 april)
Lees meer: zaanstad.nieuws.nl
- Gegevens
Utrechtse boeren staan voor een uitdaging: hoe combineer je productie met natuurbehoud? In de DocU Boeren, bodem en biodiversiteit zie je hoe boeren als Christianne, Rutger en Johan de balans vinden tussen economie en ecologie. Van biologische melkveehouders tot natuurvriendelijke kippenboeren, zij werken samen met de natuur voor een groenere regio. Ontdek hoe ze bijdragen aan een duurzamer boerenland en een gezondere toekomst. (RTV Utrecht, 21 april)
Lees meer: rtvutrecht.nl
- Gegevens
De Unie van Waterschappen en Vewin hebben op 16 april een gezamenlijke brief gestuurd aan Eurocommissaris Jessika Roswall over de toenemende PFAS-problematiek. De brief bevat een dringende oproep tot een snel, alomvattend en universeel Europees verbod op PFAS. De voorzitters van de Unie van Waterschappen en Vewin, Jeroen Haan en Pieter Litjens, hebben de brief ondertekend. (Waterforum, 22 april)
Lees meer: waterforum.nl
- Gegevens
Sinds afgelopen dinsdag is de Helmondseweg weer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Echter blijven de borden op het fietspad voorlopig nog even staan. Bij de aanleg van de hoogwaardige fietsverbinding stuitte men op vervuilde grond. (Nederweert24, 17 april)
Lees meer: nederweert24.nl
- Gegevens
Aan de Baakwoning in Naaldwijk is het Hoogheemraadschap van Delfland begonnen met de aanleg van een weilanddepot voor bagger uit nabijgelegen sloten en vaarten. De grond op de hoek met de Poelkade wordt opgehoogd met slib, dat ter plekke wordt gescheiden van water. Het project maakt deel uit van een bredere samenwerking om duurzamer met baggerverwerking om te gaan. (WOS, 18 april)
Lees meer: wos.nl
- Gegevens
In de provincie Noord-Holland zijn tien gebieden aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied. Hier wordt nu of in de toekomst water gewonnen voor drinkwater of industriële toepassingen. Om de kwaliteit van dit water te waarborgen, zijn strikte regels van kracht. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt toezicht op de naleving hiervan. Marc Brink, toezichthouder bodem: ‘De druk op onze ondergrond neemt toe. Van bodemenergiesystemen tot lozingen: we moeten voortdurend alert zijn op mogelijke risico’s.’ (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, 15 april)
Lees meer: odnzkg.nl
- Gegevens
Na een winter die iets droger was dan normaal, zet het extreem droge voorjaar het Nederlandse watersysteem onder druk. De grondwaterstanden zijn op veel plekken gezakt tot ver onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar. Ook de aanvoer via de grote rivieren is heel laag. (Nature Today, 18 april)
Lees meer: naturetoday.com
- Gegevens
n het Abtswoudsepark ligt sinds maandag een enorme berg grond. Deze is gestort tijdens de tramwerkzaamheden, tegen beter weten in van bewoners- en natuurverenigingen. Volgens Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland is dit opnieuw een voorbeeld van “onjuist gebruik” van het openbare groen door de gemeente Delft. (Omroep Delft, 17 april)
Lees meer: omroepdelft.nl
- Gegevens
In een test op vijf plekken in Zeeland vond het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op vier plekken eieren waar een te hoog PFAS-gehalte in zat. Het ging dan om eieren van hobbykippen. Die werden op zestig verschillende plaatsen in het land getest. Op basis van de resultaten adviseert het RIVM om geen eieren meer te eten van hobbykippen. (Omroep Zeeland, 15 april)
Lees meer: omroepzeeland.nl
- Gegevens
Eet geen eieren van hobbykippen meer, want er zitten mogelijk te veel pfas in, adviseerde het RIVM dinsdag. Beetje bij beetje komen we erachter hoe schadelijk bepaalde stoffen zijn. Daarmee vergiftigt de mens zichzelf als het ware, zeggen experts tegen NU.nl. (Nu.nl, 16 april)
Lees meer: nu.nl
- Gegevens
In heel Nederland kunnen particuliere eieren veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM op 60 verschillende locaties. Het RIVM adviseert daarom om in heel Nederland geen particuliere eieren meer te eten. Particulieren eieren zijn eieren die komen van kippen die als hobby worden gehouden bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. (GGD ZHZ, 15 april)
Lees meer: ggdzhz.nl
- ‘Drugsafval’ gedumpt in Hendrik-Ido-Ambacht, beloning voor tipgevers
- RIVM ziet bij Chemelot te hoog mengsel kankerverwekkende stoffen
- Waarom Groningers niet negatiever zijn geworden over de gevolgen van gaswinning
- Boeren experimenteren met 1.500 hectare vernatting van Friese veenweiden
- The Green Village als proeftuin voor energie uit ondergrondse constructies
- Hoe Amsterdam verandert in een aardgasvrije stad
- Mogelijk lekkende gifstort in Delfgauw
- Tweede Kamer heeft PFAS-verbod liever gisteren dan morgen
- Pijnlijk maar waar: hoe meer kippen buiten scharrelen, hoe meer PFAS in de eieren
- Grondwater in Oss vervuild door PFAS van gesloten fabriek, nieuwe bronnen worden onderzocht
- Groningen is stortplaats voor zwaarst vervuilde PFAS-grond
- Zorgen over astmapufjes met PFAS: 'Alternatief waar mogelijk'
- Archeologische vondsten op bouwterrein Molenblik in Medemblik tentoongesteld in bibliotheek
- Zo wordt drugsafval (on)zichtbaar in de natuur gedumpt
- Weer PFAS onderzoek in bodem en water
- Extra onderzoek naar PFAS in bodem en grondwater bij ELS
- Droogteblog: Droge start droogteseizoen
- Kinderopvang met PFAS kan moestuinen en zandbak gewoon blijven gebruiken
- Oppositie wil nieuw advies over gaswinning Warffum, maar minister wil dit niet
- Groot gebied afgezet in Emmen vanwege vondst mogelijk drugsafval