Al het asbest uit Brabant eindigt in de grond bij Attero in Tilburg

Dagelijks verdwijnt tussen de 200 en 400 ton asbest in de Tilburgse grond bij de stort van Attero. 'Ik denk dat het hier minimaal nog 50 jaar blijft zitten.' (Brabants Dagblad, 14 oktober)

Lees meer:bd.nl

 

Vennen staan droog, de bodem is keihard: natuurgebieden snakken naar water

Na een lange periode van droogte en hitte en een periode van 'gewoon' nazomerweer, is deze week de zomer weer even terug. Gisteren sneuvelden volgens Weerplaza al verschillende dagrecords (het werd 25,7 graden in Arcen, Limburg), vandaag kan het her en der zelfs 27 graden worden. Nog nooit is het zo laat in oktober zo warm geweest. (NOS, 13 oktober)

Lees meer: nos.nl

 

Wiebes ziet geen structurele problemen bij winning van aardwarmte

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vindt niet dat er sprake is van een structureel probleem bij de winning van aardwarmte, zoals Wouter van der Zee, hoofd ondergrond van het Staatstoezicht op de Mijnen in een artikel in het Financieel Dagblad suggereert. Op het ogenblik zijn er in Nederland 23 geothermieprojecten gerealiseerd. Hiervan zijn er 7 projecten nog in de startfase, 13 projecten produceren, 1 project ligt stil vanwege werkzaamheden en de 2 in Limburg gelegen projecten zijn stilgelegd door het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat meldt de minister aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van GroenLinks. (AgriHolland, 11 oktober)

Lees meer: agriholland.nl

 

Burgemeester Woensdrecht: 'Prioriteit geven aan ondermijning buitengebied'

Het dumpen van drugsafval is aan de orde van de dag in West-Brabant. Een lek vat met duizend liter xtc-afval is donderdag gedumpt aan de Lange Steen bij Hoogerheide. De chemische rotzooi stroomde over het fietspad. Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht wil alles op alles zetten om de pakkans van de criminelen te vergroten. (BN De Stem, 11 oktober)

Lees meer: bndestem.nl

 

Column Jan: Hand in hand

In de milieusector kom je soms zulke tegenstrijdige belangen tegen, dat de ironie er van af spat. Een leuk voorbeeld kwam ik tegen in de baggerwereld. De scheepvaart moet er de komende jaren ook aan geloven en minder CO₂ gaan uitstoten, baggerschepen incluis. Slimme meisjes en jongens denken na over mogelijke maatregelen om dat doel te bereiken. Vaak zitten oplossingen in de innovatieve hoek, zoals andere scheepsbrandstoffen of smart-shipping. Ook een simpele maatregel als iets langzamer varen blijkt erg effectief (na slow-food krijgen we misschien dus ook slow-dredging).
We kennen in Nederland een grote baggeropgave in de vorm van kustsuppletie. Dit is een klus die hard nodig is om Nederland klimaatproof te maken. Het verraste me toen ik in dat kader een optionele CO₂-reducerende maatregel tegenkwam die 'minder suppleren' werd genoemd. Kortom, we kunnen de kust ook gewoon wat minder versterken om CO₂ uitstoot te beperken.
Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie lekker laten concurreren. Ik ben benieuwd wie gaat winnen. (Jan Klein Kranenburg, 11 oktober)

Lees meer...
 

Grondwarmtepomp niet overal meer vergunningsvrij in Medemblik

Het aanleggen van een kleine grondwarmtepomp, voor het duurzaam verwarmen van de woning, kan in de gemeente Medemblik straks niet overal meer zonder omgevingsvergunning. (Noordhollands Dagblad, 10 okober)

Lees meer: noordhollandsdagblad.nl

 

Stein moet meebetalen aan sanering BAG-terrein

De provincie acht zich niet als enige verantwoordelijk voor de erfenis van BAG BV. Ook Stein draagt er volgens Gedeputeerde Staten verantwoordelijkheid voor. GS willen een gezamenlijke aanpak, die miljoenen kost. (De Limburger, 11 oktober)

Lees meer: limburger.nl

 

Hoe reageert de bodem op zoutwinning in de Waddenzee?

Hoe reageert de bodem van de Waddenzee op zoutwinning? Ruim voordat zoutfabriek Frisia hiermee in 2020 begint, vergaren meetpalen data. (Leeuwarder Courant, 10 oktober)

Lees meer: lc.nl

 

Verwarmt zomerwarmte ons straks in de winter?

Deze week start Heatstore, een Europees onderzoeksproject van 16 miljoen euro om technologieen voor ondergrondse seizoensopslag van duurzame warmte marktrijp te maken. In zes demonstratieprojecten in Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland worden opslagtechnieken onderzocht om zomerwarmte op te slaan voor gebruik in de winter. (Engineers Online, 9 oktober)

Lees meer: engineersonline.nl

 

Grondwater tekort nog steeds 300mm: sproeiverbod verlengd

Het onttrekkingsverbod voor het grondwater wordt nog verlengd tot en met 15 november, zo laat Waterschap Vallei en Veluwe weten. In hun werkgebied is het neerslagtekort nog steeds rond de 300 mm neerslag. (Gelre nieuws, 9 oktober)

Lees meer: gelrenieuws.nl

 

Onderzoek naar bommen Lloydpier in Rotterdam

Bodemonderzoekers bekijken de komende twee weken of er bommen liggen in de grond aan de Lloydpier in Rotterdam-Delfshaven. Er zijn nieuwbouwplannen voor het gebied en dus moet worden onderzocht of de bouwlocatie veilig is. (RTV Rijnmond, 8 oktober)

Lees meer: rtvrijnmond.nl

 

Natuurorganisaties starten campagne tegen versoepeling Kaderrichtlijn Water

Ruim honderd natuur- en milieuorganisaties in Europa zijn een onlinecampagne gestart voor de bescherming van Europese wateren, zoals rivieren, beken, meren en grondwater. De campagne heeft de hashtag #ProtectWater gekregen. (H2O Waternetwerk, 12 oktober)

Lees meer: h2owaternetwerk.nl

 

'NAM gaat locatie bij Weerribben-Wieden definitief verlaten'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat de winningslocatie bij Nationaal Park Weerribben-Wieden verlaten. Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken vanmiddag gezegd op het Algemeen overleg Mijnbouw in Den Haag. (RTV Oost, 11 oktober)

Lees meer: rtvoost.nl

 

Symposium: wilgen kunnen bodem redden

Groot is de zorg over de vruchtbaarheid van onze landbouwgronden. Maar het is nog niet te laat. Onder meer wilgen kunnen het bodemleven een impuls geven. (Leeuwarder Courant, 12 oktober)

Lees meer: lc.nl

 

Helmond kan geen aardwarmte uit grote diepte halen

In Helmond is de grond nergens geschikt om kilometers diep te boren naar aardwarmte. Dat betekent dat bijvoorbeeld de stadsverwarming in Rijpelberg en Brouwhuis op zoek moet naar een alternatief voor duurzame warmte. (Eindhovens Dagblad, 10 oktober)

Lees meer: ed.nl

 

Schokkerringweg blijft nog zeker een week dicht

De Schokkeringweg bij Nagele blijft nog zeker een week dicht. Die tijd is nodig voor de schoonmaak en sanering van gelekte brandstof na het ongeval met een tankwagen op maandag 8 oktober. (De Noordoostpolder.nl, 10 oktober)

Lees meer: denoordoostpolder.nl

 

Partij voor de Dieren: NAM speelt met veiligheid omwonenden tankenpark Farmsum

De Partij voor de Dieren in de Groninger Staten wil dat de NAM vertrekt van het tankenpark bij Farsum. Dit naar aanleidng van het overstromen van een lekbak waardoor er zeer giftig en brandbaar aardgascondenstaat in het afwateringskanaal terecht kwam. (Dagblad van het Noorden, 10 oktober)

Lees meer: dvhn.nl

 

Bezoek de Peelrandbreuk tijdens Oerfestival De Maashorst

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) onderzoekt tot eind oktober de Peelrandbreuk in Uden. Deze geologische breuk in de ondergrond is aardkundige uniek in Europa. Om belangstellenden de gelegenheid te geven de onderzoeksleuf te komen bekijken, worden er twee publieksdagen gehouden. Op maandag 15 en zaterdag 20 oktober zijn er rondleidingen en een aantal activiteiten voor kinderen. (Arena Lokaal, 9 oktober)

Lees meer: arenalokaal.nl

 

Bijzondere dijkversterking voor Ringdijk Watergraafsmeer

Om de bewoners van de Watergraafsmeer ook in de toekomst droge voeten te garanderen wordt de Ringdijk die door het stadsdeel loopt, versterkt. De ruimte is echter beperkt en daarom wordt er een nieuwe techniek toegepast. Met grondankers wordt de dijk als het ware aan de ondergrond vastgenageld. (NH Nieuws, 9 oktober)

Lees meer: nhnieuws.nl

 

Archeologen ontdekken resten van de historische Bentheimer poort in Coevorden

In Coevorden zijn bij opgravingen in de Oostersingel en Bentheimerstraat de resten ontdekt van de voormalige Bentheimer poort uit de zeventiende eeuw. (RTV Drenthe, 4 oktober)

Lees meer: rtvdrenthe.nl

 


Pagina 1 van 76

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA