vrijdag 05 juni 2020

De bouwkuip voor de nieuwe appartementengebouwen Brenthof en Dommelstaete wordt uitgegraven. Tegelijkertijd leggen de archeologen van ADC ArcheoProjecten stukjes van de middeleeuwen bloot in het hartje van Sint-Michielsgestel. (Brabants Dagblad, 4 juni)
Lees meer: bd.nl

vrijdag 05 juni 2020

Onderzoek naar mogelijke vervuiling met asbest op het terrein van De Vosheuvel heeft aangetoond dat er ‘in geringe hoeveelheid asbesthoudende toepassingen zijn gevonden’. Het gaat daarbij om ‘stukjes golfplaat’ Dat schrijft wethouder Koser Kaya in antwoord op vragen van Amersfoort 2014. (Leusder Krant, 4 juni)
Lees meer: leusderkrant.nl

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

20200506 Brandmannen banner

archeologie online 2020

vrijdag 05 juni 2020

In Siberië is 20 miljoen liter dieselolie uit een tanker weggestroomd. Een ecologische ramp in het arctisch gebied ontvouwt zich. (Trouw, 4 juni)
Lees meer: trouw.nl

vrijdag 05 juni 2020

De stoffen zitten in regenjassen én zijn slecht voor het milieu. Bedrijven zoeken alternatieven voor PFAS. Maar waar komen ze op uit? (NRC, 4 juni)
Lees meer: nrc.nl

vrijdag 05 juni 2020

Waterschap Rivierenland en aannemerscombinatie De Betuwse Waard is deze week in Andelst gestart met het aanbrengen van plastic damwanden in de Waaldijk. Op de proeflocatie wordt over een lengte van 30 meter op een diepte van 12 meter een plastic damwand aangebracht. De plastic delen gaan met een stalen frame met exact dezelfde vorm naar beneden. Als het plastic op diepte zit, komt het stalen frame weer omhoog. (Waterforum, 28 mei)
Lees meer: waterforum.net

20200224 BBF gecentreerd

Banner 2.0 300200

Remediation Day HMVT nieuw

vrijdag 05 juni 2020

Voor het derde jaar op rij ondergaat Nederland een enorme droogte, het neerslagtekort is nu erger dan recordjaar 1976. Je ziet het in natuurgebieden en wegbermen op de zandgronden. Dorre planten, drooggevallen beken en vennen, gebarsten veenbodem. (Trouw, 4 juni)
Lees meer: trouw.nl

donderdag 04 juni 2020

20200604 ResanatBlijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond nature-based saneren.
Het RESANAT project heeft als doel om de praktische toepasbaarheid van nature-based sanerings-, beheers- en monitoringstechnieken te vergroten, enerzijds, en anderzijds. met de bodemsaneringssector, ond

erlinge ervaringen en ontwikkelingen binnen de sector uitwisselen.
Bent u werkzaam in de bodemsaneringssector en geïnteresseerd in nieuwe technieken rond nature-based saneren? Dan bent u welkom op de stakeholderbijeenkomst van het RESANAT project op 10 september 2020.

20200604 InterREG

Lees meer: Stakeholderbijeenkomst RESANAT

donderdag 04 juni 2020

De afgelopen maanden heeft de Grondreinigingscombinatie, een samenwerking tussen Afvalzorg, BAM Infra en Ballast Nedam, een grootschalige reinigingsproef uitgevoerd om PFAS houdende grond te reinigen. Uit het onderzoek bleek dat reiniging tot onder de hergebruik norm mogelijk is. Een uniek project, uitgevoerd in de grondreinigingsinstallatie op locatie Nauerna. (Afvalzorg, 2 juni)
Lees meer: afvalzorg.nl

NieuweColumnist banner

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Scobe academy bodemnieuws

donderdag 04 juni 2020

De combinatie van hydrologische kennis en actuele vlakdekkende metingen van neerslag en verdamping. Daar draait het om bij het nieuwe informatiesysteem OWASIS. De actuele en gedetailleerde gegevens over de hoeveelheid water in de bodem helpen waterbeheerders bij het nemen van operationele beslissingen. (H2O Waternetwerk, 3 juni)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl

donderdag 04 juni 2020

Het perceel van het opgerolde drugslaboratorium aan de Spoorlaan is flink vervuild met chemicaliën. De gemeente houdt er rekening mee dat de eigenaar de rekening van de noodzakelijke sanering niet gaat betalen. (Nieuwsblad de Kaap, 3 juni)
Lees meer: nieuwsbladdekaap.nl

donderdag 04 juni 2020

Een onafhankelijk bureau stelt dat Harsco de zeer zorgwekkende stof Chroom 6 in een zeer geringe hoeveelheid uitstoot. Omwonenden van Tata Steel hoeven zich geen zorgen te maken, daarvoor ligt de hoeveelheid ruim beneden het verwaarloosbaar risiconiveau. De bevindingen waren erg onverwacht en dus besloot de slakverwerker om direct nieuw onderzoek te laten verrichtten. (Noord-Holland Nieuws, 2 juni)
Lees meer: nhnieuws.nl

Gemeente Venlo Banner Adviseur Bodem

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200