Vanaf 1 oktober tot en met maart 2025 gaan wij vier weilandbaggerdepots vullen in de Alblasserwaard. Dit doen we om te zorgen voor een goed en stabiel watersysteem. Als sloten dichtslibben, kan het water niet goed doorstromen. Dit kan leiden tot wateroverlast. Daarom baggeren we eens in de 10-20 jaar. (Waterschap Rivierenland, 15 oktober)
Lees meer: waterschaprivierenland.nl
De gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben hoge concentraties PFAS aangetroffen in diverse sloten in Schipluiden, zo meldt het Hoogheemraadschap op haar website. (Rodi, 15 oktober)
Lees meer: rodi.nl
In 2030 wil het kabinet 15 Peta Joule (PJ) aan warmte uit geothermie halen, zo bleek uit een recente brief van de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) over geothermie (ook wel aardwarmte). In 2023 haalde Nederland zo’n 6,5 PJ warmte uit geothermie. Er moeten dus nog veel projecten worden opgestart om die 15 PJ in 2030 te halen. Ondanks dat geothermie helpt om de energiemix te vergroenen, is de uiteindelijke bijdrage relatief klein. En het is bovendien ook niet heel eenvoudig om van geothermische projecten een succes te maken. (Cashcow, 15 oktober)
Lees meer: cashcow.nl
De puinhopen van de gaswinning in Groningen zijn nog niet opgeruimd of Friesland lijkt al de opvolger te worden met gaswinningsproblemen. Scheuren, droogte en zout grondwater, allemaal het gevolg van jarenlange zout- en gaswinning in de provincie. Minister Hermans moet binnenkort beslissen of er meer gas uit de bodem mag worden gehaald. Maar in Friesland willen ze juist af van de gaswinning. (Hart van Nederland, 15 oktober)
Lees meer: hartvannederland.nl
Water en Bodem Sturend (WBS), deze term komt steeds vaker voorbij als we het hebben over gebiedsontwikkelingen. Maar hoe pas je het toe in de praktijk? Dat vroegen we dit keer aan collega Marieke Desmense (beleidsadviseur). Zij vertelt ons waarom in de Rijnlandse Nota Veenweide het uitgangspunt Water en Bodem Sturend is. En hoe dat in de praktijk werkt bij de vernatting van een polder (het verhogen van de grondwaterstand). (Hoogheemraadschap van Rijnland, 14 oktober)
Lees meer: rijnland.net
De gemeente Olst-Wijhe meldt dat in totaal 3300 ton vervuilde grond is afgevoerd bij de bodemsanering op de locatie van het voormalige drugslab aan de Rijksstraatweg in Den Nul. Daarmee is de bodemsanering echter nog lang niet afgerond. De gemeente moet nu bedenken hoe het beste de verontreiniging van het grondwater kan worden aangepakt. Ook het grondwater is vervuild met reststoffen van het voormalige drugslab. (Oost, 14 oktober)
Lees meer: oost.nl
Verschillende sloten in Schipluiden bevatten te hoge concentraties PFAS. Dit blijkt uit metingen van de gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland. Op meerdere locaties overschrijden de waarden de RIVM-richtlijnen. (Omroep West, 14 oktober)
Lees meer: omroepwest.nl
REGIO - Er zitten drie verdachten vast voor het dumpen van ruim honderd vaten drugsafval in Drenthe, eerder dit jaar. Het gaat om een man uit Delft, een man uit Zoetermeer en een man zonder vaste woonplaats. De omvangrijke dumpingen zijn vermoedelijk te linken aan een opgerold drugslab. (Omroep West, 14 oktober)
Lees meer: omroepwest.nl
Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar incidenten bij vervoer en opslag van chemisch afval door het bedrijf Strukton Milieutechniek, dat voor de overheid drugsafval opruimt. Dat bevestigt het Functioneel Parket na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. (NOS, 12 oktober)
Lees meer: nos.nl
Wat het voor goedje was liet burgemeester Jan Hamming in het midden, maar de inhoud van het lekkende en dampende vat dat samen met enkele andere werd achtergelaten op het Dobbeven in Zaandam heeft geen gevaar opgeleverd voor de omgeving. Dat antwoordde hij op vragen van Democratisch Zaanstad. (Zaanstad Nieuws, 12 oktober)
Lees meer: zaanstad.nieuws.nl
Steeds meer waterschappen scharen zich achter de oproep aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat om het gebruik van PFAS landelijk te verbieden. Naast de De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland steunen De Stichtse Rijnlanden, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Hollandse Delta de oproep, melden regionale media. De waterschappen willen dat uiterlijk 1 januari 2026 het gebruik landelijk wordt verboden. (H2O Waternetwerk, 11 oktober)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
- Gemeente dumpt zelf 'drugsafval', maar inwoners slaan niet aan
- Waterschappen pleiten bij Rijk voor landelijk PFAS-verbod in 2026
- Addendum Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 vastgesteld
- Minister moet voor 1 januari besluit nemen over gaswinning bij Ternaard
- DZ vraagt om adequatere actie bij meldingen over dumping drugsafval
- ExxonMobil begint arbitragezaak tegen Staat om gaswinning in Groningen
- Zandvoort saneert vervuilde grond voor zomer 2025
- ‘Rechtszaak om PFAS-verbod af te dwingen’
- Nieuw informatiepunt over PFAS in Zuid-Holland Zuid
- Jelle en Janna uit Urk vonden een bos uit de Romeinse tijd op de bodem van het IJsselmeer
- Gebruikte de brandweer PFAS-schuim bij schuimparty's? VRZ denkt van niet, maar weet het eigenlijk niet
- Gaswinning bij Ameland kan schadelijke effecten hebben op natuur
- Bodemverdichting opheffen met kruidenrijk grasland
- Groot deel Europese grond is er slecht aan toe: drie miljoen voor onderzoek in Noord-Nederland
- Hoge concentraties PFAS via regenwormen in eieren hobbykippen
- Boeren in het oosten krijgen subsidie voor bodem- en watermaatregelen
- Partijen gaan onderzoeken of geothermie een optie is in Almere
- Bodem zo zuur als azijn: dit bos in Fryslân staat op omvallen
- Sanering vervuilde grond vliegbasis loopt vertraging op: "In feite staat PFOS-kraan nu open"
- Bodemsanering voormalig gasfabriekterrein Paardenstraat afgerond