Dat ze gevaarlijk zijn, dat weten we al een tijd. Maar alle PFAS zijn in Nederland nu ook bestempeld als 'zeer zorgwekkende stoffen'. Bedrijven die PFAS produceren of verwerken zijn verplicht om de uitstoot ervan terug te dringen. (EenVandaag, 15 november)
Lees meer: eenvandaag.nl
PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen ) is een verzamelnaam voor per- en polyfluoralkylstoffen. Veel van deze PFAS zijn schadelijk voor mens en milieu en kunnen door de industrie worden uitgestoten. Een aantal van deze stoffen stond al op de ZZS(Zeer Zorgwekkende Stoffen )-lijst. Dit jaar zijn de PFAS als groep toegevoegd aan de lijst voor prioritaire actie van OSPAR 'Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic'. Deze lijst is één van de wettelijke bronnen voor identificatie van ZZS volgens het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL). Door deze aanvulling van de OSPAR-lijst zijn nu alle PFAS als ZZS aangemerkt. Bedrijven waar deze stoffen vrijkomen krijgen een minimalisatieplicht voor emissies naar lucht en water. (RIVM, 15 november)
Lees meer: rivm.nl
Zoals minister Wiersma zich in alle mogelijke bochten wringt om de veestapel op peil te houden voor de agrarische industrie, dat levert lachwekkende debatten in de Tweede Kamer op. Het was een bizarre vertoning vanwege haar talrijke leugens en haar domrechtse amateurisme. Het zou hilarisch zijn als het niet zo ernstig was. (Duurzaam nieuws, 17 november)
Lees meer: duurzaamnieuws.nl
Nijmeegs wethouder Noël Vergunst vreest dat de ruimtelijke ordening onder Mona Keijzer minder rekening houdt met langetermijneffecten. (Binnenlands bestuur, 18 november)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
Vanaf maandag 18 november 2024 begint een archeologisch onderzoeksteam met de opgraving van het grafveld dat bij eerdere graafwerkzaamheden werd aangetroffen in het Kornputkwartier in Steenwijk. Het grafveld dateert vermoedelijk uit de late bronstijd en/of vroege ijzertijd (tussen 1200 en 500 v.Chr.). Het veldwerk neemt ongeveer 3 weken in beslag en wordt uitgevoerd door Synthegra B.V. dat hierbij samenwerkt met een team van internationale specialisten. Ook de Werkgroep Archeologie Steenwijk graaft mee. Op vrijdag 29 november organiseert de gemeente een kijkdag voor belangstellenden. Meer informatie hierover volgt binnenkort. (De Nieuwsbode De Kop, 15 november)
Lees meer: dekopvan.nl
Vanaf 14 november 2024 staan alle PFAS-stoffen op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in Nederland. Dit betekent dat bedrijven deze stoffen niet mogen uitstoten naar lucht en water, tenzij dit echt niet anders kan. In dat geval moeten ze de uitstoot zoveel mogelijk beperken. Dit besluit is vandaag door staatssecretaris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. (GGD-ZHZ, 14 november)
Lees meer: ggdzhz.nl
Bewoners rond de Westerschelde willen door onderzoek meer duidelijkheid krijgen over hoeveel PFAS er in hun leefomgeving - en mogelijk ook in hun lichaam - zit. Dat blijkt uit een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De resultaten komen naar buiten op de dag dat staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) besloten heeft om PFAS op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' te zetten. (Omroep Zeeland, 14 november)
Lees meer: omroepzeeland.nl
Nu de gaswinning in Groningen is gestopt, weigert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nog langer mee te betalen aan het verbeteren van de economie en de leefbaarheid in de regio. Het bedrijf heeft laten weten dat het zich niet langer gehouden acht aan afspraken die daarover in 2018 zijn gemaakt, omdat de gaswinning in de provincie jaren eerder is gestopt dan destijds het plan was. (RTV Noord, 15 november)
Lees meer: rtvnoord.nl
De Pekelder gemeenteraad wil unaniem dat de NAM de winning van gas uit de kleine Groningse gasvelden ook voorgoed gaat stoppen. (Westerwolde Actueel, 14 november)
Lees meer: westerwoldeactueel.nl
De provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad, Afvalzorg en Belangengroep Nauerna (BGN) hebben overeenstemming bereikt over recreëren in Park Nauerna. (Provincie Noord-Holland, 14 november)
Lees meer: noord-holland.nl
Den Haag is van plan in te grijpen op Bonaire en het eilandsbestuur tijdelijk de taken rond een omstreden vuilstortplaats te ontnemen. Dat meldt de waarnemend rijksvertegenwoordiger van het Caribisch Nederland, Jan Helmond. (NOS, 14 november)
Lees meer: nos.nl
- Optimisme na negatief advies Ternaard: "Geen inhoudelijke argumenten meer voor gaswinning"
- Op pad met Tuinfluencer Eefje: ontdek hoe Rotterdam investeert in een gezonde ondergrond
- Motie aangenomen voor overzicht lozingen PFAS en zeer zorgwekkende stoffen
- Met natte bodem de wintermaanden in
- Brummen wil opslag van grond niet handhaven
- Drugsafval gedumpt aan de Kerkeweg in Oostwold; politie op zoek naar getuigen
- Tientallen vaten met mogelijk drugsafval in sloot
- Donderdag op TV Dordrecht: hoe voorkomen we verdere bodemdaling?
- Gemeente Culemborg gaat sloten en vijvers baggeren
- Wiersma: extra maatregelen om voldoende nitraat uit grondwater te halen
- Lekkend vat met vermoedelijk drugsafval gevonden langs de Rottebandreef Bergschenhoek
- Dumping van vermoedelijk drugsafval ontdekt op twee locaties in Zuidplas
- Toenemende bezorgdheid onder Europese riskmanagers over PFAS-uitsluitingen
- ‘Wij kijken liever: hoe kun je daar wél bouwen?’
- In een warmer klimaat gaat cadmium door de bodem zwerven
- Provincie fel tegen gasveld Follega en Woudsend: "Bodemdaling en andere problemen"
- De Wijchense Berg geeft omgevingsbewoners zorgen
- Minister verkent maatregelen voor bevorderen gebruik PFAS-vrije zonnepanelen
- Verontreinigde grond onder parkeerplaats Kralings Zwembad oorzaak PFAS-vervuiling
- Noardeast zoekt naar juridische uitwegen om gaswinning Ternaard te beperken