- Gegevens
Het kabinet Schoof heeft het principe van ‘water en bodem sturend’ flink afgezwakt. Maar betekent die ommezwaai dat er weer overal vrolijk gebouwd mag worden? Lilian van Karnenbeek en Frank Groothuijse bespreken een recente gerechtelijke uitspraak die al te drieste initiatiefnemers moet waarschuwen. Ontwikkelaars en gemeenten moeten altijd nog hun ‘hydrologische’ civielrechtelijke zorgplicht in acht nemen, zeker als er wordt gebouwd in en rondom gebieden die kwetsbaar zijn voor wateroverlast. (Gebiedsontwikkeling.nu, 20 mei)
Lees meer: gebiedsontwikkeling.nu
- Gegevens
Vijftien boeren in Aarlanderveen krijgen van de provincie financiële steun om systemen aan te leggen die het verzakken van de bodem moeten tegengaan. In totaal ontvangen de boeren ongeveer 1,5 miljoen euro aan subsidie. (Omroep West, 20 mei)
Lees meer: omroepwest.nl
- Gegevens
Om overheden en initiatiefnemers te helpen onderzoeken of het infiltreren en aanvullen van grondwater uit waterkwaliteitsoogpunt toelaatbaar is, heeft de STOWA het raamwerk ‘Verantwoord infiltreren en aanvullen van grondwater’ gepubliceerd. Doel van het rapport: onduidelijkheid en onzekerheid wegnemen die initiatiefnemers en overheden ervaren bij het implementeren van alle relevante wet- en regelgeving. Het raamwerk is toepasbaar op iedere denkbare maatregel voor infiltreren of aanvullen, op ieder bodem- en grondwatersysteem in Nederland, en op ieder type herkomstwater voor infiltratie. (H2O Waternetwerk, 21 mei)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
- Gegevens
Sinds 2019 zijn in Eerbeek staalslakken opgeslagen als afdeklaag van een historische vuilstort van papierfabrieken. In de buurt van de stortplaats is de afgelopen jaren bezorgdheid ontstaan over de effecten die de staalslakken kunnen hebben op natuur, milieu en de leefomgeving van mensen. De gemeente Brummen neemt die zorgen serieus en heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland gevraagd een beeld te ontwikkelen van de gezondheidskundige situatie. Tijdens de presentatie van dit rapport aan de gezamenlijke pers werd de woordvoerder van de GGD geflankeerd door de wethouders Timmer en Inberg. (Brummens Nieuws, 21 mei)
Lees meer: brummensnieuws.nl
- Gegevens
Na het onderzoeken van hobby-eieren op zestig locaties in Nederland kwam het RIVM in april met het advies: eet geen eieren van hobbykippen meer. Een overgrote meerderheid slaat dit advies in de wind, blijkt uit een poll van Radar. (Radar Avrotros, 20 mei)
Lees meer: radar.avrotros.nl
- Gegevens
Een Nederlandse start-up lijkt erin geslaagd een definitieve oplossing te vinden voor de PFAS die overal in de grond zit. Deze ‘eeuwige chemicaliën’ breken niet af en hopen zich dus op in de natuur, en uiteindelijk ook in het menselijk lichaam. Emy Bensdorp heeft nu een toepassing gevonden die een einde kan maken aan veel van deze problemen: haar start-up bakt bakstenen van met PFAS vervuilde grond. (BNR, 19 mei)
Lees meer: bnr.nl
- Gegevens
In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er acht vaten met afval gedumpt aan de Heidedijk in Gaanderen. De politie vermoedt dat het gaat om afval van een drugslab. (112 Achterhoek Nieuws, 21 mei)
Lees meer: 112achterhoek-nieuws.nl
- Gegevens
De politie heeft dinsdagochtend mogelijk drugsafval aangetroffen in een schuurtje achter een woning aan de Om de Lande in Enkhuizen. De brandweer is ingeschakeld voor assistentie. (Noord Hollands Dagblad, 20 mei)
Lees meer: noordhollandsdagblad.nl
- Gegevens
Klimaatverandering krijgt veel aandacht, maar de biodiversiteitscrisis is minstens zo urgent. Ecoloog Ignas Heitkönig en biologische boer Sil Oostendorp bewijzen dat aandacht voor de natuur én praktische oplossingen hand in hand kunnen gaan. “We kunnen het tij keren, als we echt anders gaan denken en doen.” (Duurzaam nieuws, 17 mei)
Lees meer: duurzaamnieuws.nl
- Gegevens
In het Groningse Warffum is gisteravond laat een aardbeving geweest met een kracht van 2,1. De aardbeving vond plaats op een diepte van 3 kilometer. Het KNMI meldt dat het gaat om een geïnduceerde beving, oftewel een die veroorzaakt is door de jarenlange gaswinning. (NOS, 19 mei)
Lees meer: nos.nl
- Gegevens
Mezen worden geboren met gebroken pootjes en jonge sperwers die niet levensvatbaar uit het ei komen. Het zijn gevolgen van de verzuring van de bodem van de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied dat loopt van Hilversum tot aan Rhenen is er slechter aan toe dan het lijkt. (RTV Utrecht, 16 mei)
Lees meer: rtvutrecht.nl
- Droge lente zorgt voor lage grondwaterstand in Brabant
- Onrust in Beverwijk: benzeenbel nadert woonwijk
- Boeren in Aarlanderveen werken samen aan een toekomstbestendig landschap
- Droogte noopt waterschappen tot maatregelen op de Veluwe en in Brabant
- Inwoners niet gewaarschuwd voor staalslakken, GGD noemt gezondheidsrisico's 'beperkt'
- Vervuilde grond in Lobith, werk ligt stil
- Van PFAS-klei naar schone bakstenen
- Beverwijk al jaren op de hoogte van giftig grondwater
- Milieuchemicus Chiel Jonker over PFAS-kwestie: ‘PFAS beperkt onze vrijheden’
- Gemeente Utrecht wil inzetten op geothermie en restwarmte
- Vermijd zeeschuim bij strandbezoek in Noord-Holland: ‘PFAS vele malen hoger dan normaal’
- Vorig jaar meer drugslabs opgerold, aantal dumpingen stijgt ook
- Aanhoudingen drugslab Cuijk: forse milieuschade drugsafval vastgesteld
- Dumpen drugsafval gaat 'steeds gewetenlozer', op akkers uitgereden als mest
- Schouwen-Duiveland ziet geen reden om grond campings te onderzoeken op PFAS
- Advocaat verzamelt informatie over zaak Chemours met zijn website, 189 hebben zich al aangemeld
- Onderzoek NMI: Slib belangrijkste bron broeikasemmissies veensloten
- Nog geen oplossing voor PFAS en zware metalen in afgedankte zonnepanelen
- Dit weten we over het schadelijke PFAS: 'Stof blijft in voedselketen zitten'
- Op maandag 5 mei is er een grote kans op schuimvorming in het zeewater bij Scheveningen, wat kan leiden tot verdrinking. Ga daarom niet de zee in, waarschuwt golfsurfbond HSA. Ook zitten er veel pfas in het schuim.