- Gegevens
Klimaatverandering krijgt veel aandacht, maar de biodiversiteitscrisis is minstens zo urgent. Ecoloog Ignas Heitkönig en biologische boer Sil Oostendorp bewijzen dat aandacht voor de natuur én praktische oplossingen hand in hand kunnen gaan. “We kunnen het tij keren, als we echt anders gaan denken en doen.” (Duurzaam nieuws, 17 mei)
Lees meer: duurzaamnieuws.nl
- Gegevens
In het Groningse Warffum is gisteravond laat een aardbeving geweest met een kracht van 2,1. De aardbeving vond plaats op een diepte van 3 kilometer. Het KNMI meldt dat het gaat om een geïnduceerde beving, oftewel een die veroorzaakt is door de jarenlange gaswinning. (NOS, 19 mei)
Lees meer: nos.nl
- Gegevens
Mezen worden geboren met gebroken pootjes en jonge sperwers die niet levensvatbaar uit het ei komen. Het zijn gevolgen van de verzuring van de bodem van de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied dat loopt van Hilversum tot aan Rhenen is er slechter aan toe dan het lijkt. (RTV Utrecht, 16 mei)
Lees meer: rtvutrecht.nl
- Gegevens
De lente van 2025 is uitzonderlijk droog. In de media wordt zelfs gesproken van een ‘historisch droge’ periode. Ook in Brabant laten de effecten zich zien: de grondwaterstanden zijn op veel plekken lager dan normaal. Wat betekent dit voor boeren, natuur en waterbeheer? (Provincie Noord-Brabant, 16 mei)
Lees meer: brabant.nl
- Gegevens
Tientallen bewoners van de wijk Broekpolder in Beverwijk kwamen gisteren naar de informatieavond over de benzeenbel onder het aangrenzende Aagtenpark. Uit recente metingen lijkt de bodemverontreiniging die bestaat uit het kankerverwekkende benzeen zich langzaam richting de woonwijk te verplaatsen. De gemeente probeert haar burgers met een onderzoek en een plan van aanpak gerust te stellen. (NH Nieuws, 14 mei)
Lees meer: nhnieuws.nl
- Gegevens
15 boeren in Aarlanderveen gaan systemen aanleggen om de veenbodem nat te houden. Dit doen ze om bodemdaling tegen te gaan. Bodemdaling betekent dat de grond langzaam zakt. Dat gebeurt vooral in warme en droge tijden. De provincie Zuid-Holland geeft hiervoor ongeveer 1,5 miljoen euro subsidie. (Provincie Zuid-Holland, 14 mei)
Lees meer: zuid-holland.nl
- Gegevens
Er geldt een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater op de Veluwe en in delen van Noord-Brabant. Dat betekent dat de waterschappen het verbieden om water uit sloten, weteringen en kanalen te halen om te sproeien. (NOS, 14 mei)
Lees meer: nos.nl
- Gegevens
Omwonenden van de stortplaats in Eerbeek waar staalslakken liggen, hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. "Op dit moment lijken de directe gezondheidseffecten beperkt", zegt de GGD Noord- en Oost Gelderland. Opwaaiend stof kan wel tijdelijk hebben gezorgd voor bloedneuzen, brandende ogen en hoestbuien. Omwonenden zijn daarvoor nooit gewaarschuwd. (Omroep Gelderland, 15 mei)
Lees meer: gld.nl
- Gegevens
Het opknappen van een deel van het oude centrum in Lobith ligt voor onbepaalde tijd stil. Reden: de vondst van vervuilende stoffen als dieselolie, lood, koper en zink in de grond op de Walhof. De grond moet eerst gesaneerd worden, voordat de werkzaamheden verder kunnen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De kosten voor het saneren liggen rond de 350.000 euro, aldus de gemeente Zevenaar. (Omroep Gelderland, 13 mei)
Lees meer: gld.nl
- Gegevens
Op veel plekken in Nederland is de (klei)bodem vervuild met PFAS. Tot nu toe konden we niets met die klei, behalve afgraven en beschermd opslaan op een stortplaats. Dat is duur, zonde van de ruimte en geen oplossing voor de toekomst omdat PFAS niet afbreekt. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een oplossing. (Provincie Gelderland, 13 mei)
Lees meer: gelderland.nl
- Gegevens
Onder het Aagtenpark in Beverwijk blijkt het grondwater zwaar verontreinigd met benzeen, een kankerverwekkende stof, dat onthulde journalisten van Noordhollands Dagblad. De vervuiling verspreidt zich langzaam in de richting van nabijgelegen woningen. (NPO Radio 1, 11 mei)
Lees meer: nporadio1.nl
- Milieuchemicus Chiel Jonker over PFAS-kwestie: ‘PFAS beperkt onze vrijheden’
- Gemeente Utrecht wil inzetten op geothermie en restwarmte
- Vermijd zeeschuim bij strandbezoek in Noord-Holland: ‘PFAS vele malen hoger dan normaal’
- Vorig jaar meer drugslabs opgerold, aantal dumpingen stijgt ook
- Aanhoudingen drugslab Cuijk: forse milieuschade drugsafval vastgesteld
- Dumpen drugsafval gaat 'steeds gewetenlozer', op akkers uitgereden als mest
- Schouwen-Duiveland ziet geen reden om grond campings te onderzoeken op PFAS
- Advocaat verzamelt informatie over zaak Chemours met zijn website, 189 hebben zich al aangemeld
- Onderzoek NMI: Slib belangrijkste bron broeikasemmissies veensloten
- Nog geen oplossing voor PFAS en zware metalen in afgedankte zonnepanelen
- Dit weten we over het schadelijke PFAS: 'Stof blijft in voedselketen zitten'
- Op maandag 5 mei is er een grote kans op schuimvorming in het zeewater bij Scheveningen, wat kan leiden tot verdrinking. Ga daarom niet de zee in, waarschuwt golfsurfbond HSA. Ook zitten er veel pfas in het schuim.
- Provincie Groningen organiseert Praten met de Staten in Grijpskerk over de gevolgen van gaswinning
- Milieudienst voor Zeeland: 'Regels kankerverwekkende stoffen schieten tekort'
- Elektrificatie Maaslijn bijna van start; eerst bodemonderzoek in Tegelen
- Pilot PFOS-reiniging op Vliegbasis Leeuwarden lijkt geslaagd
- Commissie Bodemdaling heeft in 2024 ruim 7 miljoen euro toegekend
- Aangifte gemeente tegen Custom Powders om illegale lozing PFAS
- Zwemseizoen van start: deze plas is na te hoge PFAS-waarden weer veilig verklaard
- PFAS-garnalen in eerder 'veilig' verklaarde monding Westerschelde