- Details
De provincie gaat Chemours een vergunning verlenen voor het lozen van TFA: een azijnzuur van de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen. Ondanks een negatief advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en protesten vanuit de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. De provincie zegt geen keus te hebben: ‘Anders zal Chemours waarschijnlijk een rechtszaak aanspannen en krijgen ze vrij spel’. (Merwe RTV, 27 juli)
Lees meer: merwertv.nl
- Details
De oogstperiode staat voor de deur. Reden genoeg om eens te kijken bij De Blije Bodem, dat in 2022 van start ging. Volgens Bas Welvering kan er gesproken worden van een verrassend succesvol seizoen dat veel producten oplevert. (OOG TV, 27 juli)
Lees meer: oogtv.nl
- Details
De Deense overheid heeft hierover de andere EU-lidstaten tijdens de laatste bijeenkomst van SCoPAFF – de permanente commissie voor landbouw – in Brussel geïnformeerd. Het gaat om middelen op basis van stoffen die vallen onder de definitie PFAS. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat het Deense besluit bestuderen. (Nieuwe Oogst, 25 juli)
Lees meer: nieuweoogst.nl
- Details
In meer peilbuizen rond de stort Doonweg is PFAS gevonden. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de Omgevingsdienst Regio Arnhem en antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks-raadslid Jonathan Vondeling. (Brummens Nieuws, 25 juli)
Lees meer: brummensnieuws.nl
- Details
De zeefwerkzaamheden op het strand van ’t Hilgelo en het bodemonderzoek zijn afgerond. Eerder werden kleine metaaldeeltjes, waaronder lood, gevonden op het strand. De GGD laat weten dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid. Hiermee zijn de onderzoeken afgerond. (1Achterhoek, 24 juli)
Lees meer: 1achterhoek.nl
- Details
Terwijl PFAS wereldwijd een groeiend milieuprobleem vormt, heeft technologiebedrijf PEWA uit Leeuwarden een werkende oplossing in handen: ACOP™. Deze gepatenteerde oxidatietechnologie wist in praktijktests meer dan 50 procent van de lange keten PFAS, zoals PFOA en PFOS, daadwerkelijk af te breken. Toch blijft grootschalige toepassing vooralsnog uit. (Water Forum, 24 juli)
Lees meer: waterforum.net
- Details
Waterschap Aa en Maas wil dat het ministerie van Defensie nog voor 1 oktober van dit jaar stopt met het lozen van met PFAS vervuild water op een beek bij De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Bij het niet nakomen van deze termijn moet Defensie 20.000 euro per overtreding betalen. Het ministerie meldt echter dat het hier om militaire redenen niet aan kan voldoen. (Deurne Media Group, 24 juli)
Lees meer: dmgdeurne.nl
- Details
De druk op toelating van gewasbeschermingsmiddelen neemt toe. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil herbeoordeling van PFAS-houdende stoffen, actiegroepen pleiten voor een verbod. (Boerderij, 24 juli)
Lees meer: boerderij.nl
- Details
De regio rondom Sliedrecht is zwaar vervuild door PFAS, schadelijk zijn voor mens en milieu. Voor geboren Sliedrechtse fotograag Sarah van Wingerden aanleiding voor een nieuw fotoproject ‘Bij ons langs de rivier’. Een publicatie ‘Het zit in ons bloed’ verschijnt in het augustusnummer van National Geographic Nederland, dat vanaf vandaag, donderdag 24 juli 2025, in de winkel ligt. (Sliedrecht24, 24 juli)
Lees meer: sliedrecht24.nl
- Details
Het droogteseizoen is in volle gang. Op de kalender (april t/m september), maar ook in ons werkgebied is het op dit moment droog. In dit droogteblog houden wij u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen. De frequentie van de updates is afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed. (Waterschap Drents Overijsselse Delta, 23 juli)
Lees meer: wdodelta.nl
- Details
Binnen de gemeentegrenzen van Brummen liggen vijftien voormalige stortplaatsen. Tot op 1 januari vorig jaar was de Provincie Gelderland het bevoegd gezag om daarop toezicht te houden. Met de invoering van de nieuwe omgevingswet is die taak overgedragen aan de gemeenten. B&W van Brummen hebben nu besloten onderzoek te doen naar de milieu-hygiënische situatie van deze voormalige stortplaatsen. (Brummens Nieuws, 23 juli)
Lees meer: brummensnieuws.nl
- Er komt geen landelijk verbod op PFAS, is dat verstandig?
- Water Natuurlijk waarschuwt voor PFAS-pesticiden
- PEWA breekt door met werkzame PFAS-technologie, maar opschaling blijft uit
- PFAS gelinkt aan diabetes: steeds meer duidelijk hoe schadelijk de ‘forever chemicals zijn
- Waarom het zo lang duurt voordat er strengere regels rond PFAS komen, terwijl duidelijk is dat ze schadelijk zijn
- Vijf zwemplassen vol met PFAS: hoe staat het een jaar later?
- Politie zet lokbus met drugsafval in om te zien hoe mensen reageren
- Tijdelijke stop op gebruik staalslakken
- Rijnland gaat bodemdaling sneller aanpakken met hoger waterpeil
- Waterschap roept op: 'Sproei niet tussen 11.00 en 17.00 uur, kostbaar grondwater gaat verloren'
- Nieuwbouw in Lienden stuit op protest: 'Dit gebied is totaal ongeschikt'
- Vervuilde grond wordt weggehaald bij speeltuin
- Nieuwe hoop in PFAS-dossier: eieren van jonge kippen bevatten minder schadelijke stoffen
- Programma Duurzaam Gebruik Diepe Ondergrond (DGDO)
- Dumping drugsafval bij Loenen
- De PFAS-kaart van Goeree-Overflakkee officieel vastgesteld
- Vuilstort onder je voeten: het verhaal achter de Muur van Emmen
- Niet op mijn terrein: bedrijven houden onderzoek naar PFAS-vervuiling tegen
- Deens besluit over pfas-middelen geeft zorgen over phytophthora
- Extra geld voor PFAS-proef: 'We moeten elke manier om PFAS te bestrijden aangrijpen'